Prostat Ameliyatı
20 Haziran 2024

Prostat Ameliyatı

Prostat, erkeklerde idrar torbasının altında bulunan küçük bir salgı bezidir. Normal ağırlığı 18-20 gram olarak bilinir. Prostat hastalığı sadece erkeklerde görülen bir hastalıktır ve idrar kesesi çıkımında, idrar kesesini çevreler.

Prostat Hastalığının Belirtileri

Prostat hastalığı genellikle orta yaş üstündeki kişilerde ortaya çıkar. Prostat hastalığının neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte, prostat büyümesinin ilk belirtileri şunlardır:

  • Kişinin gece ve gündüz sık sık idrara çıkması
  • Sürekli işeme hissi
  • Gece sık sık, kesik kesik veya damla damla idrar yapma

Bu belirtiler sadece prostat hastalığına işaret etmez, başka hastalıkların da belirtisi olabilir. Bu yüzden en kısa zamanda bir hekime başvurulmalıdır.

Prostat Ameliyatı Türleri

Prostat hastalığının tedavisinde iki tür ameliyat vardır: açık ve kapalı ameliyatlar.

Açık Prostat Ameliyatı

Açık ameliyatlarda, hastanın göbek altından yaklaşık 10-14 santimetre bir kesi açılır. Bu işlemle prostat bölgesine ulaşılır ve prostata neden olan dokular ve parçalar yerinden alınır. Ameliyat sonrası hastaya sonda takılır ve 5-7 gün sonra çıkarılır.

Kapalı Prostat Ameliyatı

Kapalı prostat ameliyatlarında, hastanın penisinden prostat bölgesine bir kamera yardımıyla ulaşılır. Kamera yardımıyla müdahale edilecek bölge ekrana aktarılır ve operasyon buradan takip edilir. Prostata neden olan dokular parça parça çıkarılarak ameliyat tamamlanır. Kapalı ameliyatlarda, hastanın üzerindeki sonda en fazla 2-3 gün kalır. Kapalı prostat ameliyatı sonrasında, hasta hastaneden oldukça erken taburcu edilir ve günlük yaşantısına daha çabuk döner. Ayrıca, enfeksiyon riski daha az görülür.

Patolojik İnceleme ve Takip

Ameliyat sırasında alınan dokular ve parçalar patolojiye gönderilir. Eğer kötü huylu prostat ile karşılaşılırsa, hastanın tedavisine erkenden başlanır. Bu durumda kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavilere başlamak mümkündür.

Sonuç

Prostat ameliyatı, prostat hastalığının tedavisinde önemli bir rol oynar. Erken teşhis ve tedavi ile hastalar, günlük yaşantılarına daha çabuk dönebilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler. Prostat hastalığı belirtileri görüldüğünde, en kısa sürede bir hekime başvurulması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sâyebân

25 Nisan 2024 Perşembe

benim size sormak istediğim şey prostat hastalığı nasıl ortaya çıkar? Ayrıca prostat hastalığa yakalandığımızı nasıl anlarız? Her idrara sık çıkan prostat mıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sâyebân,

Prostat hastalığı çoğunlukla yaşı ilerlemiş erkeklerde görülür ve büyük ölçüde iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ve prostat kanseri gibi durumlarla ilişkilidir. Prostat hastalığının belirtileri şunlar olabilir:

- Sık idrara çıkma ihtiyacı
- Gece idrara çıkma
- Zorlu veya ağrılı idrara çıkma
- Zayıf idrar akışı
- Mesaneyi tam boşaltamama hissi

Her sık idrara çıkma prostat hastalığına işaret etmez; enfeksiyonlar, diyabet veya fazla sıvı tüketimi gibi başka nedenler de olabilir. Kesin tanı için bir üroloji uzmanına başvurmanız önerilir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Prostat Ameliyatı Sonrası

Prostat Ameliyatı Sonrası

Prostat Kanseri Öldürür mü?

Prostat Kanseri Öldürür mü?

Popüler İçerikler

Prostat Ne İyi Gelir?

Prostat Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Prostat Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Prostat Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Prostat Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Prostat Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Prostat İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Prostat İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Açık Prostat Ameliyatı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Açık Prostat Ameliyatı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Prostat Boyutları

Prostat Boyutları